Vruchten, een delicatesse en natuurlijk voedsel

Vruchten zijn een deel van de plant dat soms kan worden gegeten (eetbaar). Appels, aalbessen, sinaasappels, mandarijnen, bananen… er is een grote verscheidenheid aan fruit, waarvan sommige giftig zijn. Elk heeft een eigen smaak, kleur en vorm. Welke verschillende soorten fruit bestaan er? Wat is hun belang in onze voeding? En hoe worden ze gekweekt? Dit zijn enkele van de vragen die in dit artikel worden beantwoord.

Wat zijn de verschillende soorten fruit?

vruchtenEr zijn vier hoofdtypen fruit: enkelvoudig, meervoudig, complex en samengesteld.

Eenvoudig fruitVerschillende vruchten

Een enkelvoudige vrucht is een vrucht die uitsluitend ontstaat uit de ontwikkeling van de eierstok van één bloem. Het vrouwelijke deel (gynoecium) van de bloem kan bestaan uit één enkel carpel of een onbepaald aantal samengesmolten carpels. In dit geval verandert de vrucht in een enkele vrucht na bevruchting van de eicellen, die zaden worden. De vruchtwand, nog steeds het hartzakje genoemd, is voornamelijk afgeleid van de eierstokwand.

Wanneer de carpels van het gynoecium vrij zijn, groeit elk carpel uit tot één vrucht, maar de bloem produceert er meerdere. Voorbeelden van enkelvoudige vruchten zijn de tomaat, sinaasappel, druif en erwt. Deze voedingsmiddelen vallen uiteen in twee categorieën: gedroogde vruchten en vlezige vruchten.

Droge vruchten

Gedroogde vruchten zijn vruchten met een eierstok, een dunne wand met weinig vocht rond het zaad of de zaden. Er zijn twee families: dehiscent en indehiscent. De eerste openen bij rijpheid door poriën of spleten om de zaden vrij te geven.

Ze zijn zeer divers en kunnen bestaan uit één of meer vergroeide carpels. Het zijn kiemen, capsules, peulen en follikels. Hun bijzonderheid is hun wijze van loslaten. Voorbeelden zijn eikel, maïs en esdoorn.

Deze laatste komen niet uit bij volwassenheid. Meestal bestaan ze uit één enkel carpel en bevatten ze slechts één zaad. Deze worden caryopses of achenes genoemd. Voorbeelden hiervan zijn erwten, kool en kastanjes.

Vlezige vruchten

Eenvoudige vruchten worden in principe gevormd door de ontwikkeling van het hartzakje. Als het vruchtvlees vlezig is wanneer het rijp is, wordt het vruchtvlees genoemd. Dit zijn vruchten met sappige carpelwanden (gevuld met water, pigmenten, suikers en andere stoffen).

Er zijn twee klassen vlezige vruchten: bessen, steenvruchten en niet-classificeerbare vruchten. Bessen hebben een volledig vlezig hartzakje. Hun zaden, genaamd pitten, zitten in het carpel. De tomaat is een voorbeeld van een bes.

Druiven hebben een pericardium met een geligmenteerd binnendeel dat een kern vormt. Deze bevat zaden die pitten worden genoemd. Perziken, nectarines, abrikozen, kersen, olijven en pruimen behoren tot deze klasse. Er zijn ook niet-classificeerbare losse vruchten zoals mispel en vijg.

Meerdere vruchten

Deze zijn samengesteld uit meerdere vruchten uit evenveel carpels van één bloem. Ze danken hun structuur aan de vele verschillende, vrije carpels waaruit verschillende afzonderlijke vruchten voortkomen. Er zijn dus polyfolikels, polydruiven, polyakenen en cenocarpen, afhankelijk van het type afzonderlijke vrucht.

Complexe vruchten

Ze worden gevormd door de wand van de eierstok die de wand van de vrucht ontwikkelt, het pericardium genaamd. Het vlezige vruchtvlees kan aan de eierstok vastzitten, zoals bij de appel, of niet vastzitten, zoals bij de aardbei. Kweepeer, peer, aardbei, meloen en appel behoren tot de complexe vruchten.

Samengestelde vruchten

Dit zijn vruchten die voortkomen uit de ontwikkeling van meerdere bloemen uit één bloeiwijze. Zij kunnen infrutescences worden genoemd. Elk van de bloemen is een eierstok en samen vormen ze de vrucht. Ananassen en vijgen zijn samengestelde vruchten.

Wat is het doel van fruit in de voeding?

Fruit is een essentieel onderdeel van onze voeding. Rijk aan antioxidanten, mineralen en vitaminen hebben ze vele voordelen voor het lichaam en de gezondheid. Ze zouden de meeste ruimte op ons bord moeten krijgen vanwege hun vele voordelen. Inderdaad, fruit is een langdurige zorgverzekering.

Een fruitrijk dieet vermindert het risico op kanker. Bovendien vermindert het de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit komt door de vezels, die het cholesterolgehalte in het bloed helpen verlagen, en de antioxidanten, die atherosclerose helpen verminderen.

Bovendien beschermt fruit u tegen hoge bloeddruk dankzij de kalium, magnesium en vezels die de bloeddruk helpen reguleren. Bovendien verbeteren ze de regelmaat van uw darmen door constipatie te voorkomen met behulp van vezels in combinatie met water.

Fruit telen

Hoe fruit kweken?

Vruchten kunnen worden geteeld uit een pit, zaad of zaad. Het is een zeer leuke ervaring waarmee u de evolutie van planten van zaaien tot vruchtvorming kunt volgen.

Deze vermeerderingstechniek is echter zeer tijdrovend en garandeert niet altijd vruchten die vergelijkbaar zijn met de oorspronkelijke boom. Om kwaliteitsplanten te verkrijgen, kunt u daarom het beste een plant in een winkel kopen of stekken nemen.

Voor de teelt met behulp van zaden moet u beginnen met het oogsten van die van rijpe vruchten. Zaai ze vervolgens in een mengsel van zand of aarde direct op de gewenste plaats of in een grote pot om een transplantatieschok te voorkomen. Zorg ervoor dat uw fruitbomen regelmatig en gelijkmatig water krijgen.

Te respecteren groeiomstandigheden

Bij de teelt van fruit moeten enkele bijzondere voorwaarden in acht worden genomen. Citrusvruchten zijn gemakkelijk uit zaad te kweken en hoeven niet gestratificeerd te worden. Ze kunnen worden gekweekt in de volle grond in mediterrane gebieden, in tuinen met zachte winters en een warm klimaat.

Wacht met het planten van fruitbomen tot de late herfst. Ze moeten in de grond worden geplant op een plaats waar ze meer ruimte hebben om te groeien. Lilliputters kunnen ook in een grote pot worden gekweekt. Na het planten moet de basis van de plant worden gemulcht om hem te beschermen tegen kou in de winter en droogte in de zomer.

Rode vruchten zoals frambozen, aalbessen, zwarte bessen, bosbessen en moerbeien worden in het voorjaar geplant. Ze zijn relatief gemakkelijk te kweken, maar niettemin gulzig. Om ze tegen ziekten te beschermen, mag u de bladeren niet nat maken als u water geeft.

Conclusie

Samengevat zijn er verschillende soorten vruchten, zoals enkelvoudige, complexe, samengestelde en meervoudige vruchten. Ze zijn van het grootste belang in de voeding, omdat ze een kardinale rol spelen bij het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten. Ze kunnen worden gekweekt uit zaad (pitten, zaden, pitten), uit een commercieel verworven plant, of via stekken.