Alles over bloemen

Bloemen zijn overal in ons leven. Ze sieren onze huizen, tuinen en openbare ruimten. Ze zijn ook overal in de natuur aanwezig als we gaan wandelen. Maar toch is de bloem iets vertrouwds, maar ook een onderwerp waarover we veel kunnen leren.

Wat is een bloem? Wat is de definitie van het woord bloem?

bloemenDe term bloem is niet afkomstig uit de plantkunde, maar uit de spreektaal en uit de scheepvaart of handel in bloemen.

definitie bloemDefinitie: Een bloem is de bloemdragende stengel van voornamelijk kruidachtige zaadplanten van de klasse Angiospermen (Magnoliopsida), waarvan de scheuten, in tegenstelling tot struiken, niet verhouten. Als een bepalend kenmerk van de plant produceren bloemen ten minste één bloem of een bloeiwijze, d.w.z. een groepering van meerdere bloemen.

De grootte, kleur of bloeiperiode van de bloemen (voorjaarsbloei, zomerbloei, herfstbloei, winterbloei) is volgens deze definitie niet belangrijk.

Deze planten staan bekend als bloemen waarvan de bloei zich onderscheidt door een bijzondere decoratieve waarde. Of het nu gaat om felle kleuren en kleurrijke patronen of om opvallende vormen en maten.

Daarom worden rozen ook als bloemen beschouwd vanwege de schoonheid van hun bloemen, ook al zijn het houtige struiken.

In de bestuivingsecologie / florale ecologie zijn bloemen afzonderlijke bloemen en dichte bloeiwijzen die als een eenheid fungeren voor bestuivers.

Bloemen hebben veel verschillende vormen en zijn op veel verschillende manieren aangepast aan hun bestuivers.

Bloemen worden geplant in de tuin en voortuin (bijvoorbeeld in de parterre) of in de rotstuin en, afhankelijk van hun grootte, als potplanten (bloempotten) en kuipplanten (bloempotten) op het balkon of terras.

Varens zijn ook kruidachtige planten en, met uitzondering van de boomvarens, lignificeren ze niet. Ze tellen echter niet mee als bloemen in deze bloemenencyclopedie omdat ze geen bloemen hebben maar sporen.

Geschiedenis van bloemen met mensen

Al in de oudheid waren bloemen van groot belang, zozeer zelfs dat er godheden aan werden toegeschreven.

In de Romeinse mythologie bijvoorbeeld was Flora (van het Latijnse floris/flos = bloem, bloei) de godin van de bloemen, de bloei (vooral van graanbloemen) en de lente.

In de literatuur is hiervan bewijs te vinden in het vijfde boek van het leerdicht Fasti van de oude dichter Ovidius (43 v.Chr. – 17 n.Chr.).

Daar werd de nimf Chloris door Zephyr, de god van de westenwind in de Griekse mythologie, omgevormd tot de godin Flora, aan wie vooral de lentebloemen en de natuur in volle bloei werden toegeschreven.

Hoeveel bloemen zijn er in de wereld?

De vraag hoeveel bloemen er in de wereld zijn, kan niet eenduidig worden beantwoord. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om binnen de zaadplanten (Spermatophytina) de mogelijke bloemsoorten onder de meer dan 200.000 angiospermen die in de wereld bestaan duidelijk af te bakenen.

Een eenduidige definitie van bloemen is niet mogelijk, omdat bloemen worden gedefinieerd op basis van de bijzondere decoratieve waarde die zij voor mensen hebben. De decoratieve waarde van bloemen is onderhevig aan voortdurende verandering in de tijdgeest en regionale smaken over de hele wereld.

Bovendien zijn er nu vele cultivars van vele bloeiende planten, wat weer resulteert in talloze cultivars en hybriden.

En niet te vergeten rozen (Rosa), waarvan er wereldwijd honderden soorten en duizenden variëteiten bestaan, die ook tot de bloemen worden gerekend, hoewel ze als houtachtige planten geen kruidachtige bloemen kunnen zijn.

Dat rozen toch tot de bloemsoorten worden gerekend, heeft bekende redenen en is te wijten aan de gangbare praktijk van bloemenwinkels en postorderbedrijven, waar rozen als bloemen kunnen worden gekocht.

Gedeeltelijk houtachtige hortensia’s (Hydrangea) worden in de bloemenhandel ook wel bloemen genoemd, hoewel ze botanisch gezien tot de halfstruiken behoren.

Daarom is het niet mogelijk om met zekerheid te zeggen hoeveel bloemen er in de wereld zijn.