appel rode

De verschillende appelrassen en hun kenmerken

Met een consumptie van 16 kg per huishouden per jaar is de appel het meest geconsumeerde fruit in Frankrijk. Een zekere en tijdloze vrucht, verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Tegenwoordig zijn er vele soorten appels. Sommige kunnen gemakkelijk in de winter worden bewaard, terwijl andere slechts enkele dagen houdbaar zijn. Er zijn ook rassen die goed drogen. Laten we de verschillende appelrassen en hun kenmerken eens nader bekijken.

Rode appel

1. Kenmerken

De rode appel is een glanzende mesappel; hij kan middelgroot of groot zijn. Zoals de naam al zegt, is het een kersenkleurige variëteit die bedekt is met kleine witachtige poriën, lenticellen genaamd. Het vruchtvlees is stevig, sappig, mild van smaak en niet zuur.

2. Hoe te eten

Rode appels zijn mesvruchten, ook wel tafelfruit genoemd. Ze kunnen dus aan het eind van een maaltijd of op elk moment van de dag worden gegeten. Ze kunnen ook worden gekookt in compote, met of zonder een vleugje kaneel.
3. Hoe ze te kweken

Het kweken van rode appels is zeer eenvoudig. Alles wat u moet weten is dat het een krachtige appelboom is die houdt van frisse, licht zure grond met weinig kalk en veel klei. Het is raadzaam om hem op een zonnige plek te planten.

Pas echter op dat u hem niet te veel blootstelt aan de zon om te voorkomen dat hij oververhit raakt. Maak een gat in de grond en bedek het met organische mest. Plaats een staak en plaats vervolgens de boom in het gat en sluit het af met aarde. Vanaf nu moet u het overvloedig water geven.

Gouden appel

Golden Delicious is de meest voorkomende en meest gegeten van alle appelsoorten.

1. Kenmerken

De gouden appel heeft een gladde gele schil, soms roze gekleurd. Het is gemakkelijk herkenbaar. Hij heeft een zoete smaak met zacht, glad vruchtvlees.

2. Hoe te eten

De Golden Delicious appel is geschikt voor alle toepassingen. Het kan worden gegeten als snack, in desserts, compotes, taarten en zelfs in hartige gerechten. Bovendien wordt het meestal gebruikt om andere soorten te creëren.

3. Hoe ze te kweken

De Gouden Appel is een gemakkelijke plant om te kweken. Het is echter niet geschikt voor warme gebieden. Om vruchten te produceren, heeft hij een lange periode van koud winterweer nodig. Hij kan niet worden gekweekt in het zachtste klimaat. Deze winterharde soort wordt in de herfst geplant op nog warme grond die regenwater kan ontvangen.

De boom moet de eerste twee jaar na aanplant goed bewaterd worden, zodat hij zijn wortels kan ontwikkelen. Hij gedijt op zware, koele, rijke grond. Onderhevig aan schurft, maar bestand tegen echte meeldauw.

Groene appel

groene appelDe groene appel is er in vele soorten. Er zijn meer dan 2000 soorten.

1. Kenmerken

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de groene appel een groene schil. Van de verschillende beschikbare soorten zijn sommige geel, andere lichtgroen en weer andere bruin of grijs. Hij heeft een heerlijk zuur en tegelijkertijd knapperig, sappig vruchtvlees met een intense kleur. Het is een soort met meerdere voordelen. Vitamine K, antioxidanten, mineralen, vezels… deze vrucht geeft u veel goeds.

2. Hoe te eten

De groene appel is een vrucht met duizend toepassingen. Het kan rauw worden gegeten, gekookt of gebruikt in gebak en gerechten.

3. Hoe ze te kweken

Als we het over groene appels hebben, hebben we het over de Granny Smith, maar ook over de wintercitroen, de cusset en de wolfspoot. Tot dit ras behoren ook de Brives du Mans, Canada en Croncel transparant. Elk van deze appels heeft zijn eigen teeltmethode en voorwaarden die u in acht moet nemen.

Gala appel

De gala-appel is een kruising tussen Kidd’s Orange Red en Golden.

1. Kenmerken

Hij is knapperig, stevig en sappig met een zeer lage zuurgraad en een hoge zoetheid. Het is ook een beetje bitter. Het is de op één na populairste appel in Frankrijk. Hij is klein van formaat met een aanzienlijk dunne huid en is rood van kleur.

2. Hoe te eten

Onmiddellijk na het plukken rauw gegeten, zijn ze heerlijk. Maar het kan ook worden gegeten in beignets of gebakken in vieren. U kunt ze in de magnetron koken, zonder vel roosteren of in reepjes grillen, enz.

3. Hoe ze te kweken

Om Gala-appels te kweken, is het essentieel om de boom voor te bereiden, bijvoorbeeld door de uiteinden te snoeien. Hij wordt geplant van eind september tot begin januari, buiten het vorstseizoen. De grond zou nog warm moeten zijn en er zou voldoende regen moeten vallen. Idealiter wordt hij geplant in kiezelhoudende klei- of kleikalkgrond.

Maak een gat en voeg organisch materiaal toe. Plant uw spruit, vul het gat en prop het vast met uw voet. Laat de entpunt op het oppervlak liggen. Om het water geven te vergemakkelijken, bouwt u een bassin aan de voet van de plant. Geef onmiddellijk na het planten water.

Oma-appel

De Oma-appel is een oude soort uit Angers.

1. Kenmerken van de appel

De oma appel is middelgroot tot groot, even breed als hoog en sober kegelvormig van uiterlijk. De huid is ruw, groengeel van kleur en wordt roze bij blootstelling aan zonlicht. Het vruchtvlees is sappig, knapperig, stevig en enigszins geelachtig wit. Het is ook matig zuur en heeft een sterke smaak.

2. Hoe te eten

Deze appelsoort is goed voor het maken van sap. Het is ook geschikt om mee te koken. Het kan ook als tussendoortje worden gegeten.

3. Hoe ze te kweken

De oma-appelboom wordt in de open lucht gekweekt. Hij past zich aan alle grondsoorten aan en is bestand tegen kalksteen. U kunt hem echter het beste in diepe, doorlatende grond planten.

Granny Smith appel

Dit is een van de bekendste appels in Frankrijk.

1. Kenmerken

Deze middelgrote appel onderscheidt zich door zijn glanzend groene schil met witachtige lenticellen. Hij is stevig, knapperig, kolossaal sappig en verfrissend. Het vruchtvlees is wit, licht geurend en niet erg zoet. Deze matig wrange appel is een van de meest antioxidantrijke appelsoorten.

2. Hoe te eten

Het wordt het best gegeten in november of december. Het kan worden gebruikt tot april of mei. Na verloop van tijd krijgt het een roze-gele kleur en is het zeer geurig. Het is aan u om te beslissen hoe u het wilt hebben.

Het kan ook worden gekookt en ingevroren worden bewaard. Het is ook lekker om op te kauwen, maar wordt ook gebruikt in compote of taarten. Met zijn witte vruchtvlees dat niet zwart wordt in de lucht, is het een ideaal ingrediënt voor salades.

3. Hoe ze te kweken

De granny smith appelboom gedijt goed in een mild klimaat omdat hij warmte nodig heeft om te rijpen. De grond moet volle zon, zwaar, koel, kleiachtig en rijk aan organisch materiaal zijn. De boom is niet onderhevig aan veel afwisseling. U hoeft hem niet te veel uit te dunnen of te snoeien voor de vruchtzetting.

Boskoopse appel

De Boskoopse appel is afkomstig uit de stad Boskoop, waaraan hij zijn naam ontleent, en bestaat in drie verschillende kleuren: groen, geel en rood.

1. Kenmerken

De Boskoopse appel is een winterharde, geurige en wrange vrucht. Het is beschikbaar in november en eind februari. Het is groen-grijs met een rode zweem. De kleur varieert van kloon tot kloon. Het vruchtvlees is stevig, matig geel, zoet en licht zuur.

2. Hoe te eten

Hij wordt gebruikt in desserts en gebak, omdat zijn grote omvang, hardheid en zoetheid hem geschikt maken om te koken. Het wordt echter ook rauw gegeten om de voordelen voor het lichaam volledig tot hun recht te laten komen.

3. Hoe ze te kweken

De Boskoop is een zeer krachtige cultivar die goed gedijt op vochtige grond, maar niet erg vorstbestendig is. De vruchten zijn gevoelig voor barsten. Hij kan alle soorten onderstammen dragen. Droge grond moet u vermijden. De appels worden half oktober geoogst en zijn goed houdbaar, want ze kunnen van november tot maart worden gegeten.

Jonagold appel

Dit ras is een kruising tussen de “Jonathan” en de “Golden Delicious”.

1. Kenmerken

Dit is een gastronomische appelsoort die zich onderscheidt door zijn mooie oranjerode kleur. Hij is gevoelig voor hitte en gedijt in een koel klimaat, weg van de hete zon van Zuid-Frankrijk. Met zijn enigszins dunne schil is hij groot, zeer zoet, geurig en sappig.

2. Hoe te eten

De Jonagold mesappel kan rauw worden gegeten. Het wordt ook graag gekookt in verschillende gerechten zoals compotes of gebak.

3. Hoe ze te kweken

Deze appelboom is niet zelfvruchtbaar. Het is belangrijk om bij de aankoop ervan een andere compatibele appelboom aan te schaffen. Het is gevoelig voor warmte. Het is meer geschikt voor de teelt in koelere gebieden. Hij kan in alle grondsoorten worden geplant. Geef uw boom het eerste jaar water terwijl hij zich vestigt. Overweeg bij het planten een trog te vormen.

Conclusie

Al met al zijn de verschillende appelsoorten: rode, gouden, groene, gala, granny, granny smith, boskoop en jonagold. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken, toepassingen en teeltmethoden.


Posted

in

by

Tags: