bloemenhuwelijk

Religieuze betekenis van bloemen

Overal ter wereld hebben bloemen een onmisbare betekenis bij religieuze gelegenheden (processie van Corpus Christi, bloemenoffers, begrafenissen/begrafenissen).

Elke godsdienst heeft zijn eigen bloemsymboliek

Bloemen worden overal ter wereld gebruikt bij religieuze en wereldlijke vieringen en bijna elke religie en cultuur heeft zijn eigen bloemsymboliek. Er werden en worden bloemen geofferd aan de goden, en afhankelijk van de godsdienst worden bepaalde bloemen of planten toegeschreven aan bepaalde goden en zijn ze voor hen heilig. Natuurlijk spelen bloemen ook een belangrijke rol bij biografische vieringen en een bruiloft zonder bloemen is nergens ter wereld denkbaar.

Volgens de mythologie van de Sakai of Pygmoïde stammen van Malakka werden mensen uit bloemen geschapen. Maar bloemen kunnen ook de geboorteplaats van goden zijn. De oude Egyptische zonnegod zou bijvoorbeeld geboren zijn uit de bloem van een blauwe waterlelie.

Een veel voorkomend motief in mythen en legenden is dat waar goden en heiligen over de grond lopen, bloemen uit hun voetafdrukken groeien.

Bloemen en planten ontsprongen aan de voetafdrukken van de Griekse godin Aphrodite.
Van die van Jezus, volgens het volksgeloof, de datura.
Een ander motief is dat de rode bloemen afkomstig zijn van de tranen of het bloed van goden of heiligen, of dat deze tranen de bloemen hun kleur gaven. Er zijn vele voorbeelden van dit motief in de religieuze geschiedenis:

  • Het madeliefje zou geboren zijn uit de tranen van Maria, volgens het volksgeloof gaf het bloed van de stervende Adonis zijn kleur aan de anemoon, en het viooltje zou afkomstig zijn van het bloed van Attis.
  • Volgens de legende werd de kerstster geboren uit het hartbloed van een Azteekse godin die ongelukkig was in de liefde.
  • Volgens de Griekse mythologie is de hyacint afgeleid van het bloed van Hyakinthos, die door Apollo werd gedood tijdens het werpen van een discus.
  • De Azteekse bloemgod Xochipilli had zijn eigen hymne aan hem gewijd, die u in de Engelse vertaling kunt lezen: Hymn to the God of Flowers.

chrysanthemumFlora was de Romeinse godin van de bloemen, de bloei en de lente en had haar eigen priester. Haar festival, de Floralia, duurde in de keizertijd van 28 april tot 3 mei. De Griekse godin Flora is nog steeds aanwezig in de floristiek en haar naam wordt gebruikt om alle planten aan te duiden.

In het hindoeïsme worden de godenbeelden versierd met bloemen. Gele bloemen spelen een belangrijke rol bij het hindoefeest Vasant Panchami, waar ze worden geofferd aan de godin Saraswati. Bij Durga Puja is de lotus een onmisbaar onderdeel van de ceremonies, en op Krishna’s verjaardag worden zijn beelden versierd met edelstenen en de rode bloemen van de Palasa-boom.

De Japanse kunst van ikebana is ontstaan uit bloemenoffers. Bloemenoffers zijn over het algemeen wijdverbreid en komen onder meer voor in het christendom, het boeddhisme en het hindoeïsme.

Tijdens ceremonies worden bloemen gestrooid op de Granth, het heilige Sikh-boek, en op de ochtend van het huwelijk zit de bruid voor een Guru Granth Sahib en versiert de Granth met bloemenkransen voordat zij een bloemenkrans aan de vader van haar man overhandigt.

Op Sjavoeot, de joodse feestdag van de week, worden Torarollen en het Toraschrijn, evenals huizen, versierd met bloemen als dank voor de oogst. Katholieke Corpus Christi processies worden begeleid door meisjes in witte jurken die bloemen strooien.

Op Allerheiligen worden begraafplaatsen versierd met bloemen en lichtjes, en ook nu nog vindt in sommige streken op 15.8 de kruidenwijding (Festum Herbarum) plaats ter gelegenheid van Maria Hemelvaart. Bloemen en kruiden worden gezegend en er wordt gebeden om hun genezende kracht te vergroten.

Bloemen en bloemstukken spelen ook een belangrijke rol bij de meeste begrafenisceremonies als rouwgeschenk. Zelfs Neanderthalers legden bloemen in de graven van overledenen. Zo vonden archeologen hyacinten in het graf van een Neanderthaler in Noord-Irak, die daar 60.000 jaar geleden werd begraven. Koreaanse begrafenisceremonies worden begeleid door witte chrysanten.

Maar vergis u niet! Bloemen sturen bij iemands overlijden is niet in alle culturen in overeenstemming met de plaatselijke etiquette. Grote boeketten bloemen bij begrafenissen worden bijvoorbeeld zowel in het jodendom als in de islam afgewezen.

In China is het bijvoorbeeld ongebruikelijk om bloemen als geschenk mee te nemen, of in de joodse en islamitische godsdiensten worden bij begrafenissen geen grote bloemstukken gebruikt.


Posted

in

by

Tags: