oliehoudende zaden

Wat zijn oliehoudende zaden?

Oliehoudende zaden worden over het algemeen afgekeurd. In sommige regio’s worden ze zelfs afgeraden in alledaagse recepten. Dit komt omdat ze veel vet en veel calorieën bevatten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ze heel gezond. Er zijn twee categorieën: zaden en vruchten. Dat laatste is het onderwerp van dit artikel. Lees hier meer over hen.

Wat is een oliehoudende vrucht?

De term oliezaad verwijst naar de familie van bomen die speciaal worden gekweekt voor hun vetrijke vruchten of zaden. Als we het hebben over een oliefruit, hebben we het over een vrucht die veel oliehoudende stoffen bevat. Het is ook zeer rijk aan omega-3. Het is een plantaardig element waaruit olie kan worden gewonnen. Het bevat echter weinig water.

Anderzijds kan het ongeveer 60% vetzuren bevatten en is de calorie-inname wat hoog. Het moet niet worden verward met oliehoudende zaden zoals vlas- of zonnebloempitten. In feite is het van nature droog.

Lijst van oliehoudende vruchten

Er zijn vele oliehoudende zaden, waarvan sommige gedroogd of gedopt zijn.

Amandelen

Oliehoudende zadenUit Turkije afkomstige amandelen zijn zeer goed voor het zenuwstelsel. Als u melk en afgeleiden daarvan niet kunt verteren, zijn dit voor u uitstekende plantaardige bronnen van calcium. Ze staan ook bekend om hun intellectuele capaciteit en vruchtbaarheid.

Hazelnoten

Hazelnoten zijn de vruchten van de in Europa veel voorkomende hazelaar. Ze leveren magnesium, dat bijzonder gunstig is voor het samentrekken van de spieren. Ze zijn ook rijk aan vitamine B9, die essentieel is voor de celvernieuwing.

Chileense hazelnoten

Chileense hazelnoten komen uit het zuiden van Chili en de aangrenzende valleien van Argentinië. Ze zijn een unieke soort en hebben een donkerrode kleur als ze jong zijn. Later worden ze zwart. Ze lijken op Europese hazelnoten.

Daarom noemden de Spaanse invallers hen avellano. Ze bevatten ongeveer 24% koolhydraten, 49% vet en 12% eiwit. Ze hebben een zeer hoge concentratie enkelvoudig onverzadigde oliën.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn een gedroogde vrucht uit het Amazonegebied. De cashewboom staat ook bekend als de cashewnoot en is rijk aan eiwitten en vitaminen. Ze hebben een eetbare oliehoudende pit. Ze worden altijd gedopt verkocht en behoren tot de vette vruchten met het laagste vetgehalte. Ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen.

Arecanoten

Arecanoten, ook bekend als betelnoten, zijn de vruchten van de betelpalm Areca catechu. Ze bevatten een zaad dat vooral in Aziatische landen wordt geconsumeerd. Ze worden gebruikt voor de behandeling van keel- en mondinfecties, waaronder problemen met een vieze adem. Ze worden ook gebruikt als ingrediënt bij de productie van betel quid.

Walnoten

Sinds 1938 hebben deze vruchten een appellation d’origine contrôlée (AOC) die hun kwaliteit en herkomst beschermt. Grenoble walnoten omvatten vele variëteiten: “Parisienne”, “mayette” en “franquette”. Ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan 20% in de vorm van omega 3.

Deze vruchten behoren tot de rijkste aan antioxidanten. Ze bevatten 9 fenolverbindingen en zijn betrokken bij de preventie van bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Ze helpen ook de slaap te reguleren.

Macadamianoten

Macadamianoten, die gewaardeerd worden en vaak gebruikt worden in snoepgoed, komen uit Australië. Deze gedroogde vruchten worden meestal verkocht met een laagje honing of chocolade. Ze kunnen worden gebruikt in diverse groenten, salades, curry’s en desserts. Ze zijn zeer gewild om hun anti-cholesterol effect.

Ginkgo noten

Ginkgo noten zijn een deel van de eicel van de Ginkgo biloba. Ze zien eruit als een pistachenoot. Ze zijn een zeer goede bron van thiamine, niacine en kalium. Ze bevatten een geelgroene pit die van binnenuit aan de schil kleeft. In Aziatische landen wordt alleen de pit gegeten. Deze laatste wordt ook gebruikt om de gevolgen van alcoholisme te bestrijden.

Paranoten

Deze gedroogde vruchten, die nog steeds Amazone-noten worden genoemd, hebben geneeskrachtige eigenschappen. Met hun krampstillende en pijnstillende eigenschappen worden paranoten aanbevolen voor de behandeling van maagkwalen.

Kolanoten

Van de Colaboom worden ze geteeld in Brazilië, Indonesië en West-Afrika. Ze worden gebruikt als welkomstgeschenk bij het ontvangen van gasten. Kolanoten staan bekend om hun hoge natuurlijke cafeïnegehalte. Ze worden in verschillende vormen geconsumeerd om tijdelijke vermoeidheid tegen te gaan of voor een dieet. Ze hebben ook vele eigenschappen: stimulerend, ontgiftend en beschermend.

Pecannoten

Pecannoten zijn oliehoudende zaden die van nature in Noord-Amerika voorkomen. Ze zijn de meest calorierijke van de gedroogde vruchten. Met 87% vet leveren ze 750 calorieën per 100 g.

Pistache

De pistache, een gedroogde vrucht uit het Midden-Oosten, bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren die een beschermende functie hebben tegen cardiovasculaire risico’s. De groenige pit is bedekt met een bruine schil en wordt veel gebruikt voor oosterse en mediterrane specialiteiten. Het wordt ook gebruikt in snoepgoed en gebak. Pistaches zijn er in vele soorten. Hoe zuiverder de groene kleur, hoe geuriger ze zijn.

Pijnboompitten

Pijnboompitten zijn zaden van de parasolden. Dit is een plantensoort die pas na 25 jaar vruchten draagt. Deze vrucht, die dennenappel wordt genoemd, herbergt en beschermt de noot binnenin, die zeer voedzaam en rijk aan olie is.

Kastanje

Als vrucht van de kastanjeboom en rijk aan kalium, vernieuwt de kastanje deze stof in het menselijk bloed na een spierinspanning. Daarom is het een van de meest aanbevolen gedroogde vruchten voor sporters na een intensieve fysieke inspanning.

Eikel

De eikel is een oliezaad dat rijk is aan fosfor, calcium en magnesium. Het heeft ook een lage glycemische index. Hierdoor kan het de bloedsuikerspiegel reguleren. Rijk aan zetmeel en vitamine C, heeft het samentrekkende en tonische eigenschappen. Het is bijzonder geschikt voor mensen met een gevoelige maag. Er zijn zoete en zeer bittere soorten die giftig kunnen zijn als ze niet goed worden bereid.

Conclusie

Kortom, olievruchten zijn vetrijke, waterarme vruchten waaruit olie kan worden gewonnen. Er zijn er veel: cashewnoten, pijnboompitten, kastanjes, eikels, ginkgonoten, amandelen, Chileense hazelnoten, arecanoten, walnoten, macadamianoten, enz.


Posted

in

by

Tags: