nectarine

Alles over de gele en witte nectarine

De nectarine is een van de essentiële vruchten van het zomerseizoen waar we graag in bijten. Het is vochtinbrengend, verfrissend en rijk aan vitaminen en kan ook worden gebruikt in heerlijke recepten om de smaakpapillen te verwennen. Maar wat weet u over deze smakelijke vrucht? Kent u de oorsprong ervan? Wat weet u over het kweken ervan? Hier vindt u alle informatie die u moet weten over de nectarine.

Oorsprong van de nectarine

nectarine-geleDe nectarine is een vrucht die oorspronkelijk uit Azië komt en het resultaat is van een natuurlijke en spontane mutatie van bepaalde perzikbomen die zeker in China voorkomen. Hij onderscheidt zich door zijn vrije steen en zijn gladde, glanzende, donsloze huid. Hij kan ook worden onderscheiden van perziken door het vruchtvlees dat niet aan de pit kleeft. Het staat op de 7e plaats op de lijst van meest geconsumeerde vruchten in Frankrijk.

Deze zeer dorstlessende en zoete perzikvariëteit is een traktatie voor fijnproevers tijdens de zomermaanden. Het wordt op zichzelf gegeten, maar kan ook worden gecombineerd met heerlijke gerechten en desserts. Afhankelijk van het type nectarineboom zijn er witte en geelvlezige vruchten en platte families. Zo is de Silver Lode een variëteit met witte vruchten, terwijl de Nectarose een soort met gele vruchten is.

Nectarines telen: waarom, waar en hoe?

Het kweken van nectarines in uw boomgaard of tuin is eenvoudig, omdat de nectarineboom weinig eisen stelt.

Waarom nectarines kweken?

Nectarines moeten worden gekweekt vanwege hun vele eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Ze zijn namelijk een waterrijke vrucht. Ze zijn niet alleen verfrissend, maar ook vochtafdrijvend. Zij garanderen de afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Ze hebben ook laxerende eigenschappen.

Ze worden ook aanbevolen bij constipatie. Rijk aan antioxidanten beschermen ze het lichaam tegen celveroudering en bepaalde vormen van kanker. Bovendien spelen ze een actieve rol in de verdediging van het lichaam door het immuunsysteem te stimuleren.

Bovendien zijn nectarines goed voor het hart omdat ze de bloeddruk reguleren dankzij het kalium dat ze bevatten. Naast de gezondheidseffecten is deze vrucht ook nuttig bij het koken. Hij is erg populair als dessert, met of zonder schil. Het wordt zelfs gebruikt voor schoonheidstips, omdat het de huid verzorgt.

Waar kan ik nectarines kweken?

Als u nectarines wilt kweken, moet u weten dat deze boom het best groeit op een zonnige, tegen sterke wind beschutte plaats. Met zijn bescheiden formaat zou hij zowel in een boomgaard als in een siertuin goed tot zijn recht komen, vrij in het gazon of aan een muur. Deze fruitboom stelt niet al te hoge eisen aan de grond, zolang die maar goed gedraineerd, diep en niet kalkrijk is.

U kunt uw nectarines dus kweken in steenachtige, zanderige, klei- of humusrijke grond. De bodem kan ook een zure, neutrale of alkalische pH-waarde hebben. Te natte en verstikkende bodems moeten worden vermeden. U hoeft hem niet naast een andere nectarineboom te planten, want hij is zelfvruchtbaar.

Hoe kweek je nectarines?

De nectarine is een fruitplant die een natuurlijke mutatie is van de perzikboom. Hij is gemakkelijk te telen en kan een grote hoeveelheid vruchten produceren. U kunt het kweken door pitjes te laten groeien. In dit geval moet het nectarinezaad worden verzameld en gedurende 24 uur worden gedroogd.

Breek dan de noot en neem de pit zonder deze te breken. Laat het een dag of nacht weken, zodat het water kan worden opgenomen. Leg het tussen twee niet te vochtige papieren handdoeken. Doe het geheel in een plastic bakje met rits en zet het voor een zonnig raam. Lucht het elke dag en maak van de gelegenheid gebruik om de vochtigheidsgraad te controleren en te zien of uw zaden zijn gegroeid. Vervang ook het absorberende papier als er schimmel op is gekomen.

Het is ook mogelijk om rechtstreeks bij een gespecialiseerde ruimte scheuten te kopen om uw nectarines te kweken. U hoeft de bovengenoemde kiemfasen niet meer te doorlopen. De bovengenoemde voorwaarden moeten echter in acht worden genomen. U kunt uw scheuten in een pot of in de grond planten.

Vergeet niet regelmatig water te geven in de zomer, en veel minder in de winterperiode. Voeg in het voorjaar compost toe en verpot (voor potteelt) uw fruitboom om de 2 jaar tijdens het koude seizoen.

Conclusie

Samengevat is de nectarine een vrucht van een perzikboomsoort met een gladde schil zonder dons en een vrije pit. Het is zeer nuttig voor gezondheid, koken, schoonheid, enz. Voor de teelt is hij niet al te veeleisend, maar er zijn bepaalde voorwaarden voor een goede groei die u in acht moet nemen.


Posted

in

by

Tags: