kleuren-bloemen

De kleuren van bloemen

Dit zijn de meest voorkomende kleuren voor bloemen. Elke bloemkleur heeft zijn eigen belang of symboliek.

Witte bloemen

Traditioneel staat de kleur witte bloemen symbool voor zuiverheid en onschuld, maar ook voor rouw en dood.

Daarom is het gebruikelijk witte bloemen te sturen of te geven bij geboorte, huwelijk, rouw en overlijden.

Daarom staan witte lelies (Lilium) en witte rozen sinds de oudheid ook symbool voor zuiverheid en schoonheid, maar ook voor de dood.

Het geven van een boeket witte anjers (Dianthus) betekent in bloementaal zoiets als “ik ben altijd beschikbaar”.

Witte callas (ook zantedeschia’s, calla lelies) als bruidsboeket of cadeau zijn een uiting van bewondering en schoonheid.

Als elegante rouwbloem (bloem des doods) is de witte calla belangrijk bij begrafenissen en voor het versieren van graven om onsterfelijkheid en bewondering na de dood te symboliseren.

Rode bloemen

Het geven van rode bloemen zoals rode rozen (Rosa) en rode anjers (Dianthus) wordt volgens de bloementaal beschouwd als een symbool van liefde (“Ik hou van je”), passie en genegenheid.

Hetzelfde geldt voor het versturen van rode tulpen (Tulipa), een symbool van eeuwige liefde. Hoe sterker de kleur, hoe sterker de liefde moet worden uitgedrukt.

Een dieprode bloem is ook de meest intense uitdrukking van romantische en hartstochtelijke liefde.

Roze bloemen

De kleur roze symboliseert delicate gevoelens, jeugd, schoonheid, vrouwelijkheid en romantiek. Roze bloemen zijn bijzonder geschikt als geschenk aan het begin van een relatie, wanneer de ontluikende liefde zich ontwikkelt.

Het geven van een boeket roze bloemen, in tegenstelling tot de kleur rood, is een discrete liefdesverklaring en een compliment voor de schoonheid van de geliefde, bijvoorbeeld bij een eerste ontmoeting of een eerste afspraakje.

Met de kleur roze bloemen kan men discreet opkomende romantische gevoelens en tederheid communiceren en respectvol de hoop uitdrukken dat een relatie zich kan ontwikkelen.

Purper/paarse bloemen

In de bloemensymboliek benadrukken paarse bloemen dat de gever en ontvanger fantasierijke en charmante mensen zijn. De kleur van de bloem, paars, zou ook kenmerkend zijn voor gevoelige mensen.

Donkerpaarse bloemen staan altijd voor iets mysterieus, waardigs en eigens, waarmee bijvoorbeeld een spirituele gelegenheid kan worden geëerd.

Naast deze spirituele betekenis staat de paarse kleur van de bloem ook voor verleiding of een diepe mystieke relatie.

Blauwe bloemen

In de taal van de bloemen betekent het geven en versturen van blauwe bloemen het uitdrukken van standvastigheid ten opzichte van de ontvanger en, afhankelijk van de diepte van de relatie, romantische trouw.

Blauw, de eerder koude kleur van bloemen, heeft ook een kalmerende, helende en creatieve werking, want blauw, de kleur van water en lucht, staat symbool voor zuivering, diepte, oneindigheid en ontspanning.

Afhankelijk van de gelegenheid kan het geven van blauwe bloemen dus betekenen dat het onderbewustzijn van de ontvanger positief wordt versterkt door ontspanning, helderheid, kalmte en creativiteit.

In het culturele tijdperk van de Romantiek, van het einde van de 18e tot het midden van de 19e eeuw, stond de blauwe bloem symbool voor de zoektocht naar oneindigheid en eeuwigheid in de metafysica. Ook voor vrijheid, zelfkennis en kennis van de diepere verbindingen van de natuur en de wereld.

De bijzondere positie van de kleur blauw in de Romantiek is te danken aan het feit dat blauwe bloemen in de natuur vrij zeldzaam zijn en dat andere kleuren bloemen domineren.

Gele bloemen

Geel, de heldere kleur van de zon, staat in de bloementaal symbool voor energie, levensvreugde en warmte. Een geel boeket wordt daarom aangeboden als teken van vreugde, vriendschap en felicitaties voor een spoedig herstel van ziekte.

Gele bloemen brengen dus activiteit, kracht, vrolijkheid, licht en levendigheid over op de ontvanger.

Maar let op: in een relatie kan de kleur geel wijzen op tanende gevoelens.

Oranje bloemen

De kleur oranje heeft een soortgelijke betekenis als geel in de bloemensymboliek.

Oranje bloemen worden ook geacht doorzettingsvermogen, energie, vrolijkheid, liefde voor het leven, optimisme en warmte over te brengen als symbolen voor de ontvanger.


Posted

in

by

Tags: