bloemen eetbaar

Eetbare bloemen, het kweken van bloemen die gegeten kunnen worden

Veel bloemen zijn eetbaar en kunnen in de keuken als voedsel worden gebruikt, bijvoorbeeld in een bloemensalade of als ingrediënt in salades.

Eetbare bloemen: wat u moet weten

Veel bloemen zijn ook eetbaar voor mensen. Afhankelijk van de plant kunnen de bloemblaadjes of zelfs de hele bloem in de keuken worden gebruikt. En niet alleen als decoratie: met hun zoete of peperige smaken geven eetbare bloemen een bijzondere toets aan gerechten en dranken.

Sommige eetbare bloemen zijn ook populair in het natuurlijke medicijnkastje: thee van lavendelbloemen zou bijvoorbeeld helpen bij maag- en darmstoornissen en slaapstoornissen. Van kruidenthee wordt gezegd dat het een hoestonderdrukkende werking heeft. En kamillebloemen zijn zelfs in de vorm van een aftreksel in de schappen van de supermarkt verschenen.

Eetbaar of giftig?

Bloemen, groenten, kruiden en houtachtige planten: eetbare bloemen komen in alle categorieën voor. Helaas is het onmogelijk om te weten of de bloemen van een bepaalde plant of soort eetbaar zijn. Om zeker te zijn, moet u zich vooraf informeren en zeker weten waar u naar kijkt voordat u ze oogst en verwerkt. Als u niet zeker bent, kunt u ze het beste met rust laten.

Lijst van eetbare bloemen

Als algemene regel geldt dat wilde knoflook, borage, boekweit, madeliefje, vlierbes, jasmijn, nasturtium, blauwe bes, lavendel, paardenbloem, brandnetel, goudsbloem, roos, rucola, duizendblad, bieslook, snij knoflook, tijm, viooltje, wild viooltje en courgettebloemen als eetbaar worden beschouwd.

Lijst van giftige bloemen

De volgende bloemen zijn niet eetbaar of zelfs giftig: akelei, kerstroos, aconiet, engelentrompet, vingerhoedskruid, laburnum, lelietje-van-dalen, boterbloem, scheerling, honingklaver, belladonna en nachtschadeplanten zoals tomaten.
Wat u kunt doen met eetbare bloemen

Eetbare bloemen kunnen op vele manieren in de keuken worden gebruikt: vers, gedroogd, rauw, gekookt, verwerkt tot siroop of gelei of gemarineerd in azijn of alcohol. Kruiden- en groentebloemen worden meestal gebruikt om hartige gerechten te verfijnen, terwijl bloemen vooral geschikt zijn voor zoete gerechten en dranken.

Met vers geplukte Oost-Indische kers, blauwe bes, bernagie, rucola en madeliefje kunt u bijvoorbeeld groene salades opleuken. Gehakt maken ze van kruidenkwark, -dips en -boter kleurrijke blikvangers die u op brood en stokbrood kunt smeren of kunt serveren bij gepofte aardappelen, gestoomde groenten en gegrild vlees. Vlierbloemen kunnen in een beslag worden verwerkt, vervolgens worden gefrituurd en als hoofdgerecht worden geserveerd. Hetzelfde geldt voor courgettes: vul de bloemen gewoon met fromage frais – of het bijbehorende veganistische alternatief – en geniet ervan bij een salade.

Ook eetbare bloemen in desserts

Eetbare bloemen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: als u de voorkeur geeft aan iets zoeters, kunt u desserts en taarten versieren met rozenblaadjes of gekonfijte viooltjes. Gedroogde lavendel-, rozen-, goudsbloem- en korenbloembloemen vallen op in zelfgemaakte bonbons en pralines. Ze geven ook een speciaal tintje aan kruidenzoutjes en koekjes.
Drankjes versieren met bloemen

Maar eetbare bloemen zijn niet alleen mooi op het bord, maar ook in het glas en in het kopje. Gedroogde rozen en jasmijnbloemen verrijken groene thee, terwijl korenbloem en goudsbloem een vleugje kleur toevoegen aan kruidenmengsels.

Bloemvormige ijsblokjes zijn een blikvanger in zomerse cocktails. Van verse paardenbloemen kunt u een likeur of dessertwijn maken. Verse viooltjes zijn geschikt om azijn en suiker op smaak te brengen, maar u kunt er ook een siroop van maken. Vlierbloemen zijn ook geschikt voor dit laatste doel – als u er geen gelei van wilt maken of ze wilt frituren.

Waar vindt u eetbare bloemen?

Koop ze, verzamel ze of kweek ze zelf: U kunt op verschillende manieren aan eetbare bloemen komen. Ze zijn echter niet allemaal ideaal.

Als u in het wild eetbare bloemen verzamelt, moet u er altijd voor zorgen dat ze eetbaar zijn. Niet alles waar bijen en hommels overheen vliegen is eetbaar!
Eetbare bloemen kweken

U kunt natuurlijk ook zelf eetbare bloemen kweken. De meeste nemen weinig ruimte in beslag en u kunt ze niet alleen in de tuin kweken, maar ook in een container, bloempot of bak op het balkon of terras.

De meeste van de genoemde planten zijn vrij gemakkelijk te verzorgen en stellen geen speciale eisen, behalve een zonnige standplaats. Sommige planten profiteren zelfs van eetbare bloemen. Goede buren zijn lavendel en rozen, bernagie en aardbeien, tomaten en goudsbloemen, courgettes en Oost-Indische kers.

Bij het oogsten van eetbare bloemen is de timing cruciaal: als ze verwelkt of verdord zijn, hebben ze meestal weinig smaak. Idealiter worden ze op een zonnige ochtend geoogst wanneer de kelken volledig ontwikkeld zijn en zo snel mogelijk verwerkt.

Ze kunnen ook een paar uur vers worden gehouden in een glas of kom met koud water. Omdat de tere bloemblaadjes gemakkelijk kreukelen en snel lelijk worden, is het raadzaam de bloemen in een open mand te plukken. Was ze voor de verwerking grondig of schud ze ten minste goed – dit zal ook insecten uit hun schuilplaatsen lokken.

Niet alle bloemen zijn eetbaar

Als u uw eigen eetbare bloemen wilt kweken, is het belangrijk om te weten of de bloemen geschikt zijn voor consumptie voordat u ze koopt. Sierplanten uit de bloemenwinkel of bouwmarkt zijn dat meestal niet. In het algemeen moet u planten vermijden die zijn behandeld met synthetische pesticiden of andere chemicaliën. Ook zaadmengsels moeten dienovereenkomstig worden aangegeven.
Voorzorgsmaatregelen bij eetbare bloemen

Bij het kweken van bloemen in de tuin moet echter, net als bij alle eetbare planten, zware bemesting of bestrijdingsmiddelen worden vermeden.

Het is ook niet raadzaam eetbare bloemen te kweken in de buurt van wegen met veel verkeer, vanwege de vervuiling die daar optreedt.

Om dezelfde redenen zijn bloemen uit de bloemenwinkel niet geschikt voor consumptie en mogen ze niet worden gebruikt als voedsel in de keuken.


Posted

in

by

Tags: