Bloemen en bloemengroeten worden gebruikt als non-verbale interpersoonlijke communicatieboodschappen en worden in deze context ook wel florale taal of florale symboliek genoemd.
Bloemsymboliek
- In de bloemensymboliek staan het sterk geurende lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) en het viooltje (Viola) voor bescheidenheid, nederigheid, zuiverheid en onschuld, maar ook voor lente en vruchtbaarheid.
- Het gouden viooltje (Erysimum cheiri) is sterk geurend en staat symbool voor verlangen of “ik verlang naar je”.
- Traditioneel staan rode rozen en rode tulpen symbool voor liefde en passie. Ze drukken ondubbelzinnig de boodschap “ik hou van je” uit, terwijl hun vertegenwoordigers van andere kleuren, zoals gele rozen of witte rozen, verschillende betekenissen kunnen hebben, afhankelijk van het land en de cultuur.
- De beschermde soorten gentiaan (Gentiana) en edelweiss (Gentiana alpina) symboliseren een unieke aanvulling van schoonheid en trouw.
- De alpine edelweiss is ook een symbool van geluk, moed, dapperheid en liefde, want hij groeit in de bergen op plaatsen die vaak zeer moeilijk bereikbaar zijn en het bereiken van de alpine bloem was een test van moed.
- In de taal van de bloemen betekent het geven van vergeet-me-nietjes zoiets als “vergeet me niet” of eeuwige liefde, trouw en solidariteit.
Tips voor het geven van bloemen
Als u bij het geven van bloemen niet onbedoeld een boodschap wilt overbrengen, kunt u het boeket het beste zo kleurrijk en gemengd mogelijk maken om de verschillende soorten en kleuren bloemen te neutraliseren.
Want traditioneel wordt aan bloemkleuren ook een catalogus van boodschappen, gevoelens en stemmingen toegeschreven die zij weerspiegelen.
In de moderne tijd is de taal van de bloemen echter niet meer zo betekenisvol als vroeger en is persoonlijke smaak, in plaats van symboliek, op de voorgrond getreden.